El posicionament en marketing

Post de las categores tutorials, marketing estratègic i opinió. Temps de lectura aproximat: 7 minuts.

diferenciación y posicionamiento

Dins de les parts que conformen el disseny d’un pla de màrqueting, el posicionament és un factor que és absolutament clau per al correcte desenvolupament de l’estratègia de màrqueting d’una empresa i que habitualment no es considera o es passa molt per sobre, sense prestar-li importància quan en realitat sí la té. Per centrar-nos en el tema, hauria de començar per definir-te que entenc jo per posicionament en màrqueting.

Resulta més simple posar-te un exemple que no donar-li una definició llevat que la busqui per internet o en qualsevol diccionari, enciclopèdia, etc.

Imagina’t que comences un curs i el professor apareix el primer dia amb corbata, un rellotge car, vestit i americana i els següents dies segueix amb aquesta indumentària. La imatge mental que es forma en el teu cervell en relació a aquesta persona s’associa a atributs com elegant, ben vestit, pulcre, etc. Ha estat ell qui amb la seva forma de vestir t’ha portat a associar d’aquesta forma. Si és la seva intenció que ho vegis així, ho ha fet bé.

Ara imagina’t que, de sobte, t’apareix en pantalons curts, amb una samarreta esquinçada i sense rellotge. Què pensaries d’ell? Et transmetria confiança una persona que té aquests girs? Ningú dubte que pot seguir sent un excel·lent professor o a l’inrevés, fins i tot amb vestit i corbata podia ser un professor dolentíssim, però aquests “canvis argumentals” en la seva imatge descol·loquen a qualsevol, no creus ?.

Doncs bé, això és el posicionament i et desaconsello canviar-lo de cop i volta perquè el mínim que generaràs són dubtes al teu voltant, i creu-me, el que dubta poques vegades compra.

El posicionament podria definir-se com la imatge mental que vols que els altres tinguin de tu, com vols que et vegin o l’espai que la teva marca ocupa en el seu cervell en relació amb les altres marques. I això, trasllada-ho al teu negoci, empresa, sector d’actuació, competència, proveïdors, clients, etc.


Si bé és cert que el posicionament és una cosa viva i que es va formant al llarg de el temps, la intenció o direcció cap al posicionament ideal desitjat és el que ha de cuidar qualsevol empresa. Vols que et vegin com el barat dins el grup de proveïdors d’aquest bé o servei o el de més qualitat, el premium o el low cost, el de compra recurrent o experiencial, el bonic o el més útil? I hi ha més, vols que tots els teus clients o potencials clients et vegin igual?

Respondre les preguntes anteriors és imprescindible per al disseny d’una correcta estratègia de màrqueting perquè marcarà l’esdevenir de molts aspectes: com serà la web, la comunicació amb els teus clients, el to, la imatge corporativa, el mètode d’implantació en un nou mercat o fins a la formació que has de donar a la teva força de vendes. Si vols distingir-te per un tracte excel·lent amb els teus clients, acceptaries que els teus comercials els tractessin de forma rude o no responguessin a les seves peticions? Serien maneres de comportament o atributs absolutament contradictoris oi?

I creu-me, tots escollim una marca i no una altra en funció dels seus atributs.

Els típics exemples en el posicionament de marca més coneguts poden ser Apple (elegància, innovació i experiència d’ús) i Cocacola (sabor únic i experiència vital, moment cocacola = moment de felicitat).

Per definir el posicionament de la nostra empresa el primer que hem de tenir són clars els atributs sobre els quals ens volem posicionar (valgui la redundància). I a partir d’aquí, es dibuixa el mapa de posicionament. En un altre post et mostraré com pots dissenyar-lo. Aquí un exemple de mapa de posicionament en marques de cotxe.

posicionamiento

Quina és la pitjor estratègia en el posicionament en màrqueting? Fàcil, el no tenir cap estratègia o tenir un posicionament confús. Això et penalitza davant de el client, la teva facturació pot ressentir-se’n o anar a batzegades, cosa gens aconsellable ni còmode per al dia a dia d’un negoci.

I ara, fes-te aquestes preguntes:

  • Tens clar el teu posicionament ideal?
  • És el mateix que tenies quan vas començar la teva activitat?
  • Ho estàs aconseguint, els teus clients et veuen tal com vols o esperes?

Si no és així, et toca tocarà reposicionar la teva marca, que pot representar un esforç ingent, però no impossible. Una altra raó per reposicionar seria una crisi de reputació, però això ja donaria per a molts altres posts. L’important és analitzar-lo, tenir clar com vols que sigui el teu posicionament i traçar les accions per assolir-lo.

Gràcies per llegir-me. Si el post ha estat del teu interès, t’agrairé que el comparteixis. També et convido a subscriure’t al blog i rebre les darreres novetats una vegada al mes. 

Moltes gràcies i estem en contacte.

Subscriu-te al blog
Comparteix aquesta entrada
Altres articles del blog

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *