Pricing i com fixar el preu d'un producte o servei

Post de les categories marketing estratègic i opinió. Tiemps de lectura aproximat: 4 minuts.

En aquest post et parlo del concepte de pricing i com fixar el preu d’un producte o servei. Del seu objectiu i de la millor estratègia per fixar preus. En un entorn online tan competit, amb centenars de ressenyes, pàgines i referents és imprescindible fixar correctament el preu del que pretenguis comercialitzar.

El client té massa informació com perquè una mala estratègia de preus no et passi factura. Ser el més barat és gairebé impossible, sempre hi haurà algú que vengui més econòmic que tu.

Qué es el pricing?

El pricing o fixació de preus és aquella disciplina dins del management d’empreses que té com a objectiu determinar la millor estratègia per fixar els preus. Pot ser tant de productes tangibles com de serveis.

La clau rau sempre en equilibrar el binomi valor percebut pel client davant de el cost econòmic de la mateixa.

Quin és l'objectiu del pricing?

L’objectiu final del pricing és determinar el màxim import econòmic que està disposat a pagar el client per a aquest article o servei. D’aquesta manera, la companyia trauria el màxim marge econòmic amb aquesta transacció.

El pricing i com fixar el preu d’un producte o servei no és només posar-li un preu. És fixar el preu més alt perquè resulti prou atractiu i vendible amb la imprescindible condició que la venda d’aquest producte sigui rendible (encara que sigui després de vendre una quantes unitats d’ell mateix). Per a això, hauries de conèixer els atributs del producte o servei que valora teu client.

gráfico precio-demanda

Quines estratègies de pricing existeixen?

Las principales són:

1.Fixar el preu a partir del marge

Aquesta seria l’estratègia més normal per fixar el preu. Calculem el cost real de produir, fabricar o manipular (en funció de si som distribuïdors) aquest article i li afegim un marge per sobre. Aquest marge serà el nostra guany.

Dins dels costos, hauríem d’imputar tots els que puguem fent la comptabilitat analítica d’aquest producte: matèria primera, manipulació, part proporcional d’hores de personal, part proporcional d’assegurances, transport si és el cas, etc.

2.Fixar el preu tenint en compte la competència

Fer una comparació o benchmark de preus de la competència és de vital importància per a qualsevol negoci. Ajustar-te o, almenys, conèixer en quin PVP es mouen els teus competidors et permetrà decidir estratègies de promoció puntuals, premium per impulsar qualitat, etc.

Un consell: sí, la competència és important, i sí, si vens el mateix producte o servei els teus preus no poden distar molt dels seus. A partir d’aquí, no t’obsessionis en baixar més els preus que la teva competència. Envolta el producte de més valor, de més servei, que el teu client ho percebi com un extra i aconseguiràs que et paguin més.

3.Fixar el preu segons la sensibilitat de la demanda

En serveis o béns únics s’usa molt. Vas pujant el preu mentre vegis que vas tancant transaccions i et compren. En el moment en que t’adones de que la demanda ja no accepta aquest preu és que has traspassat el límit.

4.Fixar el preu partint d'un llançament promocional o subscripció amb descompte.

Si llances un nou producte o servei i t’interessa que arribi a molta gent en poc temps, optaràs per la promoció. També si vols fer un test sobre la seva acceptació en el mercat. Si és un servei temporal, podria ser una subscripció amb descompte.

A la llarga, voldràs pujar el preu per sufragar costos i augmentar marge. Això és molt comú en les telecos per exemple, o en les grans plataformes de streaming que pretenen captar un gran nombre de clients i rendibilitzar a posteriori.

Imagen de suscribir

5.Fixar el preu per renovació de model.

Des sabatilles molt específiques d’esport a models de telefonia mòbil. Quan treuen el nou model, no tothom està disposat a pagar la tarifa més alta.

El que es tendeix a fer és rebaixar el model de l’any anterior i seguir-lo venent mentre quedi estoc disponible. D’aquestes manera, rendibilitzes aquest segment de públic, el que no està disposat a pagar-te tant per la novetat, però si està disposat a adquirir el model antic amb cert descompte.

6.Fixar el preu per comparació entre gammas de productes o serveis similars.

Segur que t’ha passat que has estat buscant algun producte o servei i t’has trobat 3 opcions dins d’un mateix lloc web o plataforma.

Una molt barata i amb poques avantatges. Una massa cara i una de preu mitjà, que ja et serveix per al que necessites. Hi ha estadístiques que determinen que la compra del model mitjà supera el 90%. I és una tècnica de pricing. L’ofertant ja busca que escullis la mitjana.

Quina és la millor estratègia per fixar el preu d'un producte o servei?

Vaig a ser dolent, perquè et sortiré amb el depèn. La millor forma de fer pricing i com fixar el preu d’un producte o servei variarà en funció de l’hora de vida del producte. També de si és un llançament, de si és un test o una nova versió. Dependrà també de mercat al que et dirigeixis, de si et dirigeixes a un segment de públic premium o de si la teva marca ja és molt coneguda o contrastada. Les circumstàncies poden ser molt diverses.

El millor consell és el test, que provis, que estudiïs la competència i el no precipitar-se en baixar preus, d’això sempre hi ha temps.

Tens aquí un article de Mail Relay titulat ¿Cómo fijar los precios de un producto de forma estratégica? que em sembla molt encertat.

Gràcies per llegir-me. Si el post ha estat del teu interès, t’agrairé que el comparteixis. També et convido a subscriure’t al blog i rebre les darreres novetats una vegada al mes. 

Moltes gràcies i estem en contacte.

Subscriu-te al blog
Comparteix aquesta entrada
Altres articles del blog

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *