Què es el marketing?

Post de les categories marketing estratègic i opinió. Temps de lectura aproximat: 5 minuts.

persona que hace marketing

Crec fermament que aquest hauria de ser el primer post de tot bloc que parlés de màrqueting. No seria recomanable contractar cap professional de màrqueting sense saber exactament a què es refereix quan parla d’aquest concepte, que vol dir per a ell, que implica, fins on arriba … en definitiva, que és el màrqueting i que no és fer màrqueting?

Es parla de departaments de màrqueting, de vendes, de màrqueting digital o online, d’accions comercials, imatge corporativa, continguts … però realment, què és el màrqueting? O millor dit, què és per a mi o com ho explico i què pretenc que t’aporti? On comença i on acaba?

He sentit diverses teories i orígens del màrqueting a Espanya: que prové de Telefònica i del Banc Santander i que l’utilitzaven per controlar la fluctuació del preu de les seves accions, que és una disciplina que intenta aportar valor afegit al producte o servei…

Fins un cop el gerent d’una empresa em va dir que els de màrqueting som els de “els dibuixets” (encara penso en tot el que havien de pujar les meves celles a l’escoltar-lo). Des del meu punt de vista i en base a la meva humil experiència, fer màrqueting és molt més que fer dibuixets. Parteix d’una anàlisis exhaustiu de la situació inicial per elaborar la millor estratègia per arribar a uns objectius comercials i de negoci determinats, tan fàcil o difícil com això. A tall de resum, les fases serien:

  • Anàlisis intern i extern del teu negoci: clients, proveïdors, costos, força de vendes, punts forts i febles, avantatge competitiu, competència, mercat i sector, poder de negociació, posicionament, cicle de vida del producte i dels teus clients, valors a comunicar, etc.
  • Definició de l’estratègia per assolir aquests objectius, s’haurà de tenir en compte els recursos disponibles (tant econòmics, humans, de temps, col·laboracions entre departaments, etc.). Una estratègia a mida per a aquest negoci segons la seva situació. Pot arribar a ser tan diferent com modificar el procés de venda, el packaging del producte, les promocions o accions comercials, els incentius als comercials, accions puntuals de publicitat o comunicació, optimització del canal en línia o fins a modificar algun dels atributs del producte que els clients no valoren prou. La majoria de vegades és una barreja de tot.
  • Anàlisis recurrent de les accions i pla de contingència per detectar desviacions i per tant, corregir segons sigui el cas.

Per tant, fer màrqueting és fer negoci, millorar negoci i visionar negoci per a un millor futur.

Suposo que estaràs d’acord amb mi quan et dic que tot negoci, cada un en la seva realitat, necessita del màrqueting. Això no va de dissenyar banners, fer tweets a l’espai exterior d’internet o incentivar la teva força de vendes, això va de teixir estratègies i mesurar si les teves accions han tingut l’efecte desitjat, i en funció d’això, seguir recte o girar a dreta o esquerra segons es necessiti.

De vegades, per un problema de temps, per la impossibilitat de destinar a aquesta tasca algú del propi equip o simplement per la voràgine del dia a dia, el màrqueting es deixa amb un “hem de fer-ho”, que és el pitjor, perquè mai es fa.

Si aquest és el teu cas, em permets ajudar-te?

Gràcies per llegir-me. Si el post ha estat del teu interès, t’agrairé que el comparteixis. També et convido a subscriure’t al blog i rebre les darreres novetats una vegada al mes. 

Moltes gràcies i estem en contacte.

Subscriu-te al blog
Comparteix aquesta entrada
Altres articles del blog

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *